Bakken met vanille

Soorten vanille op een rij

Vanille heb je in allerlei verschijningsvormen. In sommige recepten gebruik je een vanillestokje, een andere keer is een zakje vanillesuiker goed genoeg. In cupcakerecepten wordt vaak gebruik gemaakt van vanille-extract. Maar dat is iets heel anders dan de flesjes vanille-essence die je in de supermarkt kunt kopen. Wat zijn de verschillen tussen al deze vanilleproducten?

Het vanillestokje

Vanille uit een vanillestokje is de meest pure vorm van vanille. Wist je dat vanille na saffraan de duurste specerij ter wereld is? Vanille komt van de vanille-orchidee die alleen gekweekt wordt in tropische landen. Je kunt vanillestokjes in zijn geheel meekoken met bijvoorbeeld vla of banketbakkersroom. En als je ze in de lengte doorsnijdt, kun je het merg eruit schrapen en dat direct in het gerecht verwerken.

Vanille-extract

Zoals de naam al zegt, wordt vanille-extract gemaakt van echte vanille. Het is een bruinkleurig goedje dat je gerecht die authentieke vanillesmaak geeft. In Nederland wordt het niet in de supermarkt verkocht, maar moet je ervoor naar de betere bakwinkel of groothandel. Vanille-extract wordt verkregen door de natuurlijke smaakstoffen uit de vanilleboon op te lossen in alcohol. Dit kun je zelf trouwens ook doen door opengesneden vanillestokjes een paar weken in wodka te laten trekken.

Vanille-essence

Vanille-extract wordt vaak verward met vanille-essence. In de meeste supermarkten wordt dit verkocht in kleine flesjes, het is een doorzichtige vloeistof. Echte vanille is duur, dus wordt de belangrijkste aromastof uit vanille, vanilline, kunstmatig nagemaakt. Zulke vanille-essence is synthetisch. Het smaakt wel naar vanille, maar aan het bereidingsproces is geen vanille te pas gekomen. Je kunt het gebruiken om te bakken, maar het evenaart de smaak van echte vanille natuurlijk niet.

Vanillesuiker

Wie kent ze niet, de gele zakjes van Ruf? Vanillesuiker is, heel simpel, suiker met vanillesmaak. Ook deze vanillesmaak is op een kunstmatige manier verkregen. Met vanillesuiker geef je bijvoorbeeld je slagroom of yoghurt een subtiele en zoete vanillesmaak. Rudolph van Veen heeft trouwens een handige tip om zelf vanillesuiker te maken: gooi je gebruikte vanillestokjes niet weg, maar zet ze in een pot met gewone kristalsuiker. De suiker zal de smaak van de vanille opnemen en voila: vanillesuiker!

Vanillepoeder

Op vakantie in Indonesië kwam ik het meerdere keren tegen: vanillepoeder. Heel fijn spul en wit van kleur. Het werd in hele kleine porties verkocht omdat het vrij sterk is. In Indonesië wordt het gebruikt in zoete recepten voor bijvoorbeeld spekkoek of roti kukus. In Nederland zul je vanillepoeder niet snel in een recept tegenkomen, maar je zou het in dezelfde verhouding als vanille-extract kunnen gebruiken.

Geef je reactie