Marsepein of fondant? De voors en tegens

Stapeltaart met rode, witte en blauwe fondant

Je kunt taarten op honderden manieren decoreren, maar de monden van het hongerige publiek vallen massaal open bij het zien van een strak afgewerkte marsepeinen of fondanten kunstwerk. Sommige taartenbaksters zweren bij de smaak van marsepein, andere vinden fondant lekkerder werken. Wat zijn de voor- en nadelen van deze producten? En zijn ze wel zo onmisbaar in de taartenkeuken als alom wordt aangenomen?

Marsepein

Hoewel ik zelf nog niet zo veel taarten bij elkaar heb geboetseerd, gaat mijn voorkeur uit naar marsepein. Ten eerste omdat het gewoon lekkerder is dan fondant: dat is niets meer dan suiker – de Engelse naam is niet voor niets ‘sugarpaste’ – en ik hou van die typische marsepeinsmaak. Daarnaast vind ik marsepein prettiger uitrollen en boetseren dan fondant. Het is binnen no-time goed kneedbaar en het laat zich makkelijk bewerken.

Fondant

Fondant is handig als je niet weet of marsepein bij je gasten in de smaak valt. Sommige mensen hebben een notenallergie (in marsepein zitten amandelen) en kinderen lusten het vaak niet. Voor het oog maakt het geen tot weinig verschil: in principe ziet een taart bekleed met fondant er hetzelfde uit als een met marsepein versierde taart. Alleen is witte fondant ook echt wit en witte marsepein meer crème-achtig van kleur, maar dit kun je oplossen door een beetje witte kleurstof te gebruiken. Wel is mijn ervaring dat fondant sneller scheurt en brokkelig wordt. Ik heb althans regelmatig zitten schelden op fondant die al uit elkaar viel als ik er alleen maar naar keek. En toen moest ik er nog rolletjes van zien te maken. Geen succes.

Klei

Of je nu kiest voor marsepein of fondant, de mogelijkheden zijn eindeloos. Met uitstekers, funky tappits en reliëfmatten en – rollers kun je van elke taart je eigen kunstwerk maken. Maar je kunt ook doorslaan: ik zie regelmatig de meest fantastische taarten voorbij komen, compleet met marsepeinen auto’s, koetjes en schoenen. Prachtig om te zien, maar het is toch eten en geen klei? En hoe moet ik dat precies voor me zien op een gebaksschoteltje? Gaat iemand echt zo’n homp marsepein naar binnen werken? Ik kies liever voor een meer subtiele toepassing van marsepein en fondant. Mij zul je dus niet snel op een workshop ‘nijlpaard van marsepein’ (echt, die bestaan!) tegenkomen.

Geef je reactie