Pakjes en zakjes

Gekleurde cupcakes op een schaal

Een beetje keukenprinses kookt natuurlijk alleen met verse ingrediënten en haalt haar neus op voor de oranje pakjes van Honig en Knorr. En toegegeven, browniemix waar je alleen water aan toe hoeft te voegen halen het niet bij the real thing. En ook muffins uit pak lijken nergens op als je ze als scheefgegroeide abcessen uit de oven haalt. Maar niet alles wat uit pakjes komt is kommer en kwel.

Botercrème uit een pakje

Ik verkeerde altijd in de veronderstelling dat botercrème niet meer was dan roomboter en poedersuiker. Ik keek dan ook verbaasd op toen ik in een taartwinkel botercrèmemix tegenkwam die je alsnog moest mixen met roomboter en poedersuiker. Wat is dan de toegevoegde water van die bijzondere mix? Dat werd me onlangs duidelijk toen ik botercrème maakte om een taart mee te bedekken. Door de toegevoegde mix (eerst even laten staan met water en poedersuiker) werd de botercrème niet alleen veel luchtiger, hij was ook veel witter van kleur. Bovendien smaakte hij niet zo sterk naar boter en had je niet het gevoel dat er kilo’s suiker tussen je kiezen knarsten bij het eten ervan. En dat is fijn want minder schuldgevoel tegenover de tandarts.

Biscuitmix

Natuurlijk kun je biscuitbodems zelf maken. Maar bij gebrek aan een eigen recept voor een lekkere chocoladebiscuit kocht ik een mix van Funcakes in de winkel. Ondanks het feit dat je afhankelijk van de grootte van je springvorm een bepaald gewicht aan eieren moest toevoegen in plaats van bijvoorbeeld gewoon ‘3 eieren’, was het een makkie. Alleen wel een lamme arm gekregen van het lange mixen, dat wel.

En zo zijn er nog veel meer producten die kant-en-klaar net zo goed of zelfs beter werken dan zelfgemaakte. Ik moet er in elk geval niet aan denken om zelf marsepein of fondant te maken, het uitrollen van zo’n pakje felgekleurde zoetigheid is al meer dan genoeg werk. Alleen de liefde die je als keukenprinses in je eigen baksels stopt, kun je natuurlijk niet in een pakje kopen.

Geef je reactie