Bietjestaart
Ken je die mop van dat konijn dat bij de bakker kwam en vroeg om bietjestaart? Nee? Ik ook niet, maar toch heb ik het gemaakt. In het recept van Annie Bell uit ‘Fantastische taarten’ heet deze taart ‘gebak met roze spikkels’ maar dat vind ik zo nietszeggend dat ik tegen mijn gasten gewoon zei dat het bietjestaart was. Dat maakte ze veel nieuwsgieriger: bietjes in een verjaardagstaart? Dat moet ik proeven!
De bietjes zorgen niet alleen voor een mooie kleur, maar geven de taart ook een lekkere zoete smaak. Het recept hieronder is voor een taart van 20 centimeter, neem van alles 20% meer voor een taart van 24 centimeter, dat heb ik ook gedaan.
Benodigdheden
2 springvormen van 20 of 24 centimeter
Ingrediënten
Voor de taart:
- 150 gram rauwe rode biet, geraspt
- 2 deciliter arachideolie
- 250 gram fijne rietsuiker
- 3 middelgrote eieren, gesplitst
- 3 eetlepels melk
- 100 gram blanke hazelnoten, geroosterd en fijngehakt
- 200 gram bloem
- 2 theelepels bakpoeder
- 0,5 theelepel van elk: gemberpoeder, kaneel en nootmuskaat
Voor het glazuur:
- 180 gram zachte boter
- 150 gram poedersuiker, gezeefd
- 450 gram magere verse roomkaas of kwark
- 1 theelepel vanille-extract
- roze en lichtblauwe suikerbloemetjes om mee te garneren
Bereiden
Verwarm de oven voor tot 170/180 graden en vet 2 springvormen van 20/24 centimeter in met boter of bakspray. Bekleed de bodems met bakpapier en vet dit ook in. Doe ongeveer 1 theelepel rode biet in een kommetje, giet er 2 theelepels kokend water over en zet opzij (dit is om het glazuur te kleuren).
Klop de olie en de suiker in een grote kom door elkaar, doe er de eierdooiers en de melk bij, klop verder en spatel de overgebleven biet en de noten erdoor. Zeef de bloem en het bakpoeder samen en roer hem gevolgd door de specerijen door het beslag. Klop de eiwitten in een andere kom stijf en vouw het schuim in 3 porties erdoorheen. Verdeel dit over beide vormen, strijk de bovenkant glad en bak ze 30-35 minuten tot het gebak van de wand van de vorm loslaat en een in het midden erin gestoken spies er schoon uitkomt. Ga met een mes rondom tussen vorm en gebak en laat het afkoelen.
Klop voor het glazuur de boter met de poedersuiker in een keukenmachine romig. Doe het mengsel in een kom en klop het met de verse roomkaas glad, roer er de vanille en een paar theelepels bietensap door tot het lichtroze is.
Stort de bodems op een plank en verwijder het bakpapier. Smeer een kwart van het glazuur op een van beide bodems, zet de andere erop en bestrijk de bovenkant en de randen met de rest van het glazuur. Garneer de bovenkant en de rand met suikerbloemetjes en zet hem 1 uur in de koelkast om op te stijven. Dek hem af met plasticfolie als hij niet direct wordt opgediend en haal hem er 1 uur voor het serveren uit. Eet smakkie!