Bramentaart

Bramentaart met koekbodem en meringue

Als ik een taart voor het eerst maak, volg ik altijd netjes de aanwijzingen uit het recept. Maar als ik deze bramentaart van Bill Granger uit Delicious nog een keer maak, zou ik wel een paar dingen anders doen. Het was een heerlijke zoete taart, boordevol zacht zomerfruit, maar de koekjesbodem viel al uit elkaar als je ernaar keek. Hierbij dus mijn versie van Bill Granger’s bramentaart, voor 8 personen.

Benodigdheden

  • Springvorm (20 of 22 cm)
  • Pan
  • Zeef
  • Pollepel
  • Beslagkom
  • Mixer

Ingrediënten

Voor de bodem

  • 250 gram countrykoekjes
  • 50 gram gemalen kokos
  • 110 gram gesmolten boter

Voor de vulling

  • 750 gram bramen
  • 5 eletlepels lichtbruine basterdsuiker
  • versgeraspte schil en sap van 1 citroen
  • 2 eetlepels maïzena

Voor de meringue

  • 150 gram fijne kristalsuiker
  • 2 eiwitten

Bereiden

De bodem:

Vet de springvorm in. Maal de koekjes fijn in een keukenmachine. Meng met de kokos en de gesmolten boter. Schep het in de springvorm en druk het met de bolle kant van een lepel goed tegen de bodem en de rand aan (3 cm). Zet de bodem een uur in de koelkast.

De vulling:

Doe de helft van de bramen met de suiker, de citroenrasp, het sap en een eetlepel water in een pan. Verwarm zachtjes tot de bramen beginnen te barsten en sappig worden. Laat nog drie minuten zachtjes koken en prak ze intussen fijn met een lepel. Meng de maïzena met 2 eetlepels water en en schenk dit bij de bramen en laat koken tot de saus begint te binden en glanst. Roer de rest van de bramen erdoor, neem de pan van het vuur en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Schep de bramen in een zeef en vang het vocht op. Zet dit apart.

De meringue:

Verwarm de oven voor op 160 graden. Klop de eiwitten stijf en voeg geleidelijk de suiker toe. Mix tot het een glanzende en stijve massa is. Schep een paar eetlepels schuim in de taartbodem en verdeel over de bodem. Schep daarna de bramen erop. Spuit de meringue in toeven op de bramen. Zet de taart 10 minuten in de oven tot de meringue begint te kleuren. Eet smakkie!

Geef je reactie