Chocolate chip cookies met macadamia

Koekjes bakken is een van mijn favoriete bezigheden in de keuken. Je mag het deeg lekker met je handen kneden, er een enigszins onsmakelijk ogende worst van maken en daar plakjes van snijden. Et voilà, chocolate chip cookies met macadamia! Nouja, dat is de korte versie. Met dit recept van Rutger kun je ook nog eens goed variëren: een andere soort noot, chocola of suiker bijvoorbeeld. Dit recept is voor ongeveer 20 koekjes (in mijn geval twee bakplaten).

Benodigdheden

  • Bakplaat met bakpapier
  • Hakmes
  • Beslagkom en mixer
  • Plasticfolie

Ingrediënten

  • 80 gram ongezouten macadamianoten
  • 140 gram boter, op kamertemperatuur
  • 110 gram suiker
  • 100 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 1 tl vanille-extract
  • ¼ tl zout
  • 1 ei
  • 210 gram bloem
  • ¾ tl baking soda (of bakpoeder)
  • 150 gram pure chocolade, gehakt

Bereiden

Verwarm de oven voor op 175 graden. Rooster de noten op een met bakpapier beklede bakplaat in 6 tot 9 minuten goudbruin. Laat ze afkoelen en hak ze grof.

Doe de boter, suiker, basterdsuiker, het vanille-extract en zout in een kom en mix tot een romig geheel. Voeg het ei toe en mix nog een minuut. Nu mag je kneden! Voeg de bloem en baking soda toe en kneed dit door elkaar. Doe als laatste de gehakte noten en chocola erbij en kneed goed door elkaar. Vorm van het deeg een rol van ongeveer 4 cm dik. Verpak het deeg in plasticfolie en laat een uur lang rusten in de koelkast.

Snij van het deeg plakjes van ongeveer 1,5 cm dik en leg deze op de met bakpapier beklede bakplaat. Zorg voor minstens 5 cm ruimte tussen de deegplakjes zodat ze kunnen uitlopen tijdens het bakken. Bak de koekjes in 12 tot 16 minuten goudbruin. Laat afkoelen op een rooster. Eet smakkie!

Geef je reactie