Citroen-bosbessentaart

Witte citroentaart met bosbessen bovenop en chocolade aan de zijkant

Met dit recept deed ik mee aan de taartenbakwedstrijd van de HEMA. Ik wilde een luchtige en frisse taart maken die iedereen lekker vindt. Het resultaat is een citroenbiscuittaart met bosbessen en chocoladegarnering. Dit recept is voor 8 punten.

Benodigdheden

  • Hoge springvorm of bakpan van 20 cm.
  • Mixer
  • Spuitzak
  • Bakplaat

Ingrediënten

Voor de taart:

  • 4 eieren
  • 120 gram suiker
  • 100 gram zelfrijzend bakmeel, gezeefd
  • 20 gram maïzena
  • snufje zout
  • 1 eetlepel citroenrasp

Voor de vulling:

  • 250 gram mascarpone
  • 100 gram bosbessenjam

Voor de decoratie:

  • 250 gram roomboter, op kamertemperatuur
  • 100 gram poedersuiker, gezeefd
  • zakje citroensuiker
  • 100 gram bosbessen
  • chocoladeschotsen: 150 gram pure chocolade, 50 gram witte chocolade

Bereiden

De citroenbiscuittaart:

Kluts de eieren in een schaaltje en verwarm ze even in de magnetron. Mix de eieren met de suiker zeker 10 minuten tot een luchtig en bleek beslag. Verwarm de oven voor op 180 graden. Spatel het bakmeel, de maïzena en zout erdoor tot alles goed is opgenomen. Roer als laatste de citroenrasp erdoor. Schenk het beslag in een ingevette springvorm en bak de taart in ongeveer 45 minuten gaar. Snij de taart als hij is afgekoeld horizontaal doormidden.

De vulling:

Roer de mascarpone los en meng met de jam. Smeer de bosbessencrème op de onderste taartlaag en leg de bovenste laag erop.

De citroenbotercrème:

Mix de roomboter romig en zeef er de poedersuiker boven. Mix tot een romige crème. Voeg als laatste de citroensuiker toe. Besmeer de bovenkant en de zijkant van de taart met een laag citroenbotercrème. Doe een deel van de citroenbotercrème in een spuitzak. Spuit hiermee een cirkel op de bovenkant van de taart. Spoel de bosbessen af en leg die naast elkaar in de cirkel. Strooi er door een zeef wat poedersuiker overheen.

De chocoladeschotsen:

Smelt de pure chocolade au-bain marie en strijk de gesmolten chocola uit over een met bakpapier beklede bakplaat. Laat hard worden. Laat de witte chocolade op dezelfde manier smelten. Sprenkel de gesmolten witte chocolade met een spatel over de pure chocolade. Laat hard worden en snij de chocoladeplak in rechthoekige stukken. Druk de chocoladeschotsen tegen de zijkant van de taart. Eet smakkie!

Variatietip: de bosbessen en de bosbessenjam zijn naar wens te vervangen door ander (seizoens)fruit.

Bekijk ook de making-of van deze taart.

Geef je reactie