Hummingbird worteltaart

Worteltjestaart

Bij worteltjestaart denken sommige mensen meteen aan het mopje (van dat konijn en die bakker) maar worteltjestaart smaakt lekkerder dan het klinkt. En gelukkig weten steeds meer mensen dat. Dit recept uit het Hummingbird bakboek is voor een drielaagse worteltaart van 20 centimeter doorsnee. Daarbij gaan ze er gemakshalve vanuit dat iedereen 3 springvormen heeft en een oven waar ze allemaal tegelijk in passen. Als jij dat net als ik niet hebt, kun je ook gewoon een springvorm van 24 centimeter pakken en die na het bakken in 2 (of 3 als je durft) lagen snijden.

Ingrediënten

Voor de taart:

  • 300 gram bruine basterdsuiker
  • 3 eieren
  • 3 deciliter zonnebloemolie
  • 300 gram bloem
  • 1 theelepel zuiveringszout
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel kaneel, plus extra om te bestuiven
  • ½ theelepel gemberpoeder
  • ½ theelepel zout
  • ¼ theelepel vanille-extract
  • 300 gram geraspte wortel
  • 100 gram fijngehakte walnoten, plus extra om te garneren
  • 20 hele walnoten

Voor het glazuur:

  • 600 gram poedersuiker
  • 100 gram boter, op kamertemperatuur
  • 250 gram verse roomkaas, koud

Bereiden

De taart:
Doe de suiker, eieren en olie in de kom van een keukenmachine met het kunststof deegmes (of gebruik een elektrische handmixer) en klop tot alle ingrediënten goed zijn vermengd. Voeg geleidelijk bloem, zuiveringszout, bakpoeder, kaneel, gemberpoeder, zout en vanille-extract toe en blijf kloppen tot alles is vermengd.

Verwarm de oven voor op 170 graden.

Schep met een metalen lepel de geraspte wortel en walnoten erdoor tot ze gelijkmatig in het beslag zijn verdeeld. Schenk het beslag in de taartvorm en strijk de bovenkant glad. Bak de taart in de oven in 30+ minuten goudbruin: het gebak moet terugveren als je op de bovenkant drukt. Laat de bodem eerst kort in de vorm afkoelen voor je ze op een taartrooster zet om helemaal koud te laten wortel.

Het glazuur:
Klop de poedersuiker en de boter in een keukenmacine met het kunststof deegmes (of gebruik een elektrische handmixer) op de middelste stand tot alles goed is vermengd. Voeg de verse roomkaas toe en blijf kloppen tot hij volledig is opgenomen. Schakel de machine nu naar de hoogste stand. Blijf minstens 5  minuten kloppen tot het glazuur bleek en luchtig is. Klop niet te lang, omdat het glazuur dan vloeibaar kan worden.

Snij als het gebak koud is de taart in 2 of 3 lagen. Verdeel de helft van het roomkaasglazuur over de lagen. Zet de bovenkant erop en verdeel de rest van het glazuur over de bovenkant en de randen van de taart. Verdeel de gehakte walnoten over de bovenkant en bestrooi met kaneel. Druk de hele walnoten in het glazuur op de zijkant van de taart. Eet smakkie!

Geef je reactie