Roodwitblauwtaart

Dubbele taart met rode witte en blauwe fondant

Omdat je maar 1 keer 26 wordt, heb ik voor mijn verjaardagsfeestje uitgepakt met een vrolijke taart van 2 verdiepingen. Onder alle fondant zaten 2 heerlijke taarten á la de Hummingbird Bakery met pecannoten, bananen en ananas. Het oorspronkelijke recept is voor 3 taartlagen van 20 cm, maar ik heb met de dubbele hoeveelheden 2 taarten van 24 cm en 2 van 18 cm gemaakt. Genoeg voor 20 tot 24 punten.

Benodigdheden

  • Springvorm 24 cm.
  • Springvorm 18 cm.
  • Keukenmachine
  • Deegroller

Ingrediënten

Voor de taart (voor een dubbele taart zoals op de foto de hoeveelheden verdubbelen):

  • 300 gram fijne kristalsuiker
  • 3 eieren
  • 3 dl. zonnebloemolie
  • 270 gram gepelde bananen, geprakt
  • 1 theelepel kaneel
  • 300 gram bloem
  • 1 theelepel zuiveringszout
  • ½  theelepel zout
  • ¼ theelepel vanille-extract
  • 100 gram ananas uit blik, in kleine stukjes gehakt
  • 100 gram gedopte pecannoten, gehakt

Voor de botercrème:

  • 250 gram roomboter
  • 250 gram poedersuiker
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 1 eetlepel kokend water

Voor de decoratie (kleuren naar wens):

  • 750 gram rode fondant
  • 250 gram blauwe fondant
  • 500 gram witte fondant
  • Goudpoeder

Bereiden

Doe de suiker, eieren, olie, bananen en kaneel in een keukenmachine met kunststof deegmes, of mix met een mixer de ingrediënten door elkaar. Voeg geleidelijk de bloem, het zuiveringszout, het zout en vanille-extract toe.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Schep met een metalen lepel de pecannoten en ananas door het beslag. Verdeel het beslag over 1 springvorm van 24 cm en 1 springvorm van 18 cm en strijk de bovenkant glad. Bak de taarten in ongeveer 30 minuten bruin in de oven. Herhaal dit voor een taart met 2 verdiepingen.

Laat het gebak afkoelen en zet ze op taartkartonnen en knip eventueel bij. Mix de ingrediënten voor de botercrème door elkaar in een keukenmachine met het kunststof deegmes. Snij eventueel de opgebolde bovenkant van de taarten af zodat ze mooi recht zijn. Bedek de taartbodem met de botercrème, ongeveer 1 cm dik. Zet dan de tweede taart erop, eventueel omgekeerd zodat de bovenkant zeker weten recht is. Smeer de buitenkant vervolgens af met botercrème. Doe hetzelfde met de andere taart.

Kneed de fondant soepel. Rol uit tot een grote lap (bestuif het werkvlak met poedersuiker) en drapeer voorzichtig over de taart. Strijk de fondant glad, beginnend aan de bovenkant en langzaam naar onderen werkend. Snij het overtollige fondant weg. Versier de taart met vormpjes naar keuze. Gebruik goudpoeder voor het maken van goudkleurige sliertjes of balletjes.

Steek 4 of 5 rietjes in het midden van de onderste taart en knip ze bij zodat ze niet boven de fondant uitkomen. Zet hier de tweede taart bovenop. Eventuele kiertjes kun je wegwerken met balletjes van fondant of toefjes botercrème. Eet smakkie!

Geef je reactie