Smartiestaart

Smartiestaart

Eigenlijk zijn de smarties op deze taart optioneel, maar omdat je aan de buitenkant niet kunt zien wat er verder in zit, noem ik hem gewoon smartiestaart. In het boek ‘Fantastische taarten’ van Annie Bell heet ie luchtige verjaardagstaart, maar ik kan je verzekeren dat je na 1 punt van deze taart geen lunch meer hoeft!

De taart bestaat uit meerdere lagen waarop je een mengsel van mascarpone en frambozenjam smeert. Ik heb de hoeveelheden uit het recept verdubbeld omdat ik het te weinig vond voor 2 flinke lagen roze zoetigheid. En ongezond is de taart toch al, dus dan maakt een beetje roomkaas meer of minder toch niet meer uit.

Benodigdheden

2 springvormen van 23/24 centimeter

Ingrediënten

Voor de taart:

  • 8 middelgrote eiwitten
  • 0,25 theelepel zeezout
  • 1 theelepel zuiveringszout
  • 250 gram poedersuiker, gezeefd
  • 140 gram bloem, gezeefd

Voor de vulling:

  • 500 gram mascarpone
  • 200 gram frambozenjam

Voor het glazuur:

  • 120 gram zachte boter
  • 100 gram poedersuiker, gezeefd
  • 300 gram volvette verse roomkaas
  • 1 theelepel vanille-extract
  • enkele buisjes smarties om te garneren

Bereiden

Verwarm de oven voor tot 150/160 graden. Klop de eiwitten in een grote kom met het zout en het zuiveringszout tot schuim. Strooi er steeds 2 eetlepels suiker over en klop elke portie goed door. Vouw de bloem in 3 porties door het eiwitschuim. Verdeel het beslag over 2 springvormen (niet ingevet) van 23/24 centimeter. Zorg ervoor dat de ene taart dik genoeg is om straks horizontaal doormidden te snijden. Bak de taarten 35 tot 40 minuten tot de bovenkant lichtbruin is, veerkrachtig aanvoelt en van de rand van de vorm loslaat. Ga met een mes rondom tussen vorm en gebak en laat het afkoelen.

Klop de mascarpone en de jam door elkaar. Doe de boter en de poedersuiker voor het glazuur in een keukenmachine en klop tot een romig mengsel. Doe de boter in een kom en roer de verse roomkaas en vanille erdoor.

Snij een van de bodems met een scherp mes in 2 lagen, snijd van de andere een dun laagje af. Verdeel de helft van de mascarpone over een taartbodem, zet de onderste laag die nog op de bodem in de vorm zit hierop als middelste laag en strijk de rest van de frambozenroom erover. Dek af met de derde taartbodem. Strijk het glazuur met een paletmes over de bovenkant en rand van de taart. Zet hem op een schaal in de koelkast en haal hem er 30 tot 60 minuten voor het opdienen uit. Garneer hem vlak voor het aansnijden met smarties. Eet smakkie!

Geef je reactie