Taarten bakken en versieren: knutselen of koken?

Knutselen bij een workshop taart versieren

Taarten versieren en cupcakes bakken is hot. Het ene taartenatelier na het andere opent zijn deuren en je struikelt haast over de vrouwen die voor de verjaardag van hun kind een Bob de Bouwer-taart willen maken. Wat betreft is mijn website Toetjes & taarten een schot in de roos: er is volop publiek dat zit te wachten op leuke recepten en baktips. Maar soms vraag ik me wel eens af of bijvoorbeeld het maken van marsepeinen figuurtjes nog wel iets met koken te maken heeft, of dat het versieren van taarten en cupcakes meer een veredelde vorm van knutselen is.

Barbies en zeemeerminnen

Als ik op internet rondsurf op taartensites voor inspiratie, zie ik de mooiste taarten en cupcakes voorbij komen: bruidstaarten met gouden roosjes, taarten in de vorm van barbies en zeemeerminnen en cupcakes met drie lagen marsepein als versiering. Het kan niet gek genoeg en de peperdure uitstekers, reliëfrollers, glitterpoeders in de taartspeciaalzaken vinden gretig aftrek.

Knutselen

Net als iedeen kijk ik m’n ogen uit bij het zien van al dat moois, maar het jammere is: de binnenkant van die taarten is vaak lang zo bijzonder niet als de buitenkant. Als basis voor een stapeltaart wordt meestal een biscuittaart gebruikt, soms gevuld met slagroom, jam, chocola of banketbakkersroom. Een beetje saai dus, en niet echt uitdagend om te maken. Die taarten moeten het echt hebben van hun buitenkant en dus boetseren, kneden en priegelen duizenden vrouwen erop los om de mooiste marsepeinen bloemetjes, linten en poppetjes te maken. Knutselen dus.

Bijzonder van binnen

Met smaak heeft dat weinig te maken. Ik vind: als je je best doet om een PIP-taart te maken compleet met vogeltjes, linten en en vlindertjes mag je ook best wat bijzonders op je vorkje hebben als je het opeet. Dus waarom niet wat meer verrassende ingrediënten toevoegen aan je bijzondere taart? Met stukjes vers fruit, wortel of noten maak je je taart of cupcake meteen een stuk lekkerder. Een een chocoladetaart of dadeltaart kun je natuurlijk ook prima met marsepein of fondant bedekken.  Dan is je taart bijzonder van binnen en van buiten.

Geef je reactie