Geen winnende HEMA-taart, wel een leuke belevenis

140 deelnemende taarten op de halve finale van de HEMA taartbakwedstrijd in Amsterdam

Verslag van de halve finale en finale van de eerste HEMA taartbakwedstrijd

Wat krijg je als je 140 taartenbakkers en hun creaties in het atrium van het HEMA hoofdkantoor bij elkaar zet? Een supergezellige middag met voornamelijk vrouwen die het elkaar van harte gunnen om de nieuwe HEMA-taart te worden. En hoewel mijn citroen-bosbessentaart niet gewonnen heeft, was het een hele belevenis om bij de halve finale van de eerste HEMA taartbakwedstrijd aanwezig te zijn.

Een tijdje gelezen zag ik op Twitter een bijzondere oproep voorbij komen: ‘wordt jouw taart de nieuwe HEMA-taart?’ Nou sta ik sowieso altijd vooraan als er iets te winnen valt, maar deze wedstrijd was mij natuurlijk op het lijf geschreven. Maar hoe maak je een taart die iedereen lekker vindt, die mooi genoeg is om op te vallen maar niet te moeilijk om te maken?

Citroen

Mijn citroen-bosbessentaart voor de halve finale van de HEMA taartbakwedstrijdVoordat ik ook maar 1 taartkruimel gebakken had, stond 1 ding voor mij vast: het moest iets met citroen zijn, mijn favoriete ingrediënt en bovendien veelzijdig en fris.  Na wat experimenteren met vormen en ingrediënten werd het een kleine en hoge citroenbiscuittaart met bosbessenvulling en –garnering. Een sjieke taart die niet te moeilijk te maken is.

Op naar Amsterdam!

Het halen van de halve finale was zo gepiept aangezien er in Barneveld weinig concurrentie was. Daarna werd ik samen met de andere filiaalwinnaars uitgenodigd om op donderdag 10 november naar het HEMA hoofdkantoor te komen. Dus hup, taart mee en op naar Amsterdam!

Taartenfestijn

Mijn taart tussen de andere taarten op de halve finale van de HEMA taartbakwedstrijdIn het atrium aldaar was het 1 groot taartenfestijn. Op 14 feestelijke tafels stonden alle 140 deelnemende taarten uitgestald, van worteltjestaarten tot Jip en Janneke-taarten. Na het welkomstwoord van organisator Mathilde begon het echte feest: het proeven van de taarten! Alle deelnemers waren ingedeeld in groepjes met wie je de taarten op 2 andere tafels ging beoordelen.

Proeven, proeven en nog eens proeven

Andere taarten op de halve finale van de HEMA taartbakwedstrijdDat beoordelen ging ongeveer zo: een hapje notentaart, een hapje tiramisutaart, een hapje vruchtentaart en dan nog 17 andere hapjes. Nu ben ik een aardige zoetekauw, maar hier werd zelfs ik toch wel een beetje misselijk van. Het niveau van de taarten verschilde onderling sterk: sommige taarten waren strak afgewerkt en prachtig gepresenteerd, bij andere lagen de toefjes room erbij als zielige hoopjes.

Favoriete taarten

Ik schatte mijn kansen redelijk hoog in, omdat mijn taart er qua presentatie toch echt wel uitsprong op mijn tafel. Een paar keer hoorde ik dat mensen mijn taart herkenden van Twitter en mijn website, dus ik had al een reputatie! Tussen het taarten proeven door wierp ik af en toe een blik op mijn tafel om te zien hoe mensen reageerden op mijn taart, maar eigenlijk werd ik helemaal in beslaggenomen door de andere taarten. Van elke tafel moest je je favoriet uitkiezen en daarvan op een stemformulier aangeven hoe bijzonder, lekker en verzorgd de taart was. Ik koos een citroentaart en een mokkataart als favorieten.

Cupcakeworkshop

Zelfversierde cupcakes op de workshop van de HEMA taartbakwedstrijdNa het proeven mochten we zelf aan de slag met een workshop. De presentaties van leveranciers van taartvullingen, marsepein en chocola werden ongeduldig aangehoord voor we met het leukste mochten beginnen: het decoreren van 2 vanillecupcakes. Nog meer zoetigheid! Daarna ongeduldig wachten op de bekendmaking van de finalisten.

De finalisten

Boudewijn Nieuwenhuijzen, hoofd E-commerce binnen HEMA, vertelde dat er van elke tafel 1 taart doorging naar de finale. Bovendien werd er nog 1 wildcard uitgedeeld, waardoor het totaal aantal finalisten op 15 uitkwam. De tekentaart van Miriam Melchers kreeg een speciale vermelding, omdat haar ‘versier je eigen taart-concept’ volgens Boudewijn “zo HEMA” was, dat productontwikkelaars gaan kijken hoe dat in de markt gezet kan gaan worden. Met bonzend hart hoorde ik de namen van de finalisten één voor één voorbij komen. En ik zat er niet bij. Heb ik dan de wildcard misschien? Maar nee, die ging naar een andere deelnemer van mijn tafel, die een worteltjestaart had gemaakt.

De winnaar van de HEMA taartbakwedstrijd

De winnares van de HEMA taartbakwedstrijd, Laura Schreur met Boudewijn Nieuwenhuijzen van HEMAEen vakjury bestaande uit schrijvers, bakkers en productontwikkelaars koos vervolgens de winnaar: de noten-carameltaart van Laura Schreur. Zij krijgt 100 euro winkeltegoed bij de HEMA, een jaar lang gratis taart en het allerleukste: over een paar maanden ligt haar taart in de vitrine bij HEMA’s door het hele land.

Naar huis

Enigszins teleurgesteld maar voldaan na deze volle middag maakte ik me klaar om huiswaarts te keren. Iemand vroeg of hij nog een stukje van mijn taart mocht proeven en zei dat ie erg lekker was. Zie je wel! De overblijfselen van mijn taart gingen weer mee naar huis, samen met mijn zelfversierde cupcakes, een echte HEMA-schort en een goedgevulde goodiebag van de HEMA. Geen prijzen voor deze taartenbakster dus, maar wel een leuke ervaring en inspiratie voor wel 20 nieuwe taarten.

Geef je reactie