Worteltjestaart

worteltjestaart

Ik heb al veel verschillende worteltaarten gemaakt en deze hoort zeker bij mijn favorieten; lekker smeuïg en zacht maar door de noten heeft ie toch een lekkere bite. Je maakt deze worteltaart met olie in plaats van boter en behalve wortel gaan er ook sinaasappel en banaan in. Lekker fris en fruitig dus! Je kunt de decoratie zo simpel of uitbundig maken als je wil. Maak met fondant of glazuur bijvoorbeeld oranje worteltjes voor op de roomkaas. Je kunt de pistachenootjes ook weglaten. Dit recept is voor 10 personen.

Benodigdheden

  • Springvorm 22 cm, bekleed met bakpapier en ingevet
  • Standmixer of handmixer met beslagkom
  • Spatel
  • Hakmes
  • Zeef

Ingrediënten

Voor de taart

  • 185 ml zonnebloemolie
  • 280 gram bruine basterdsuiker
  • 1/4 tl zout
  • Rasp van 1 sinaasappel
  • 3 eieren
  • 200 gram bloem
  • 5 tl bakpoeder
  • 2 tl kaneel
  • 1 tl speculaaskruiden
  • 300 gram geraspte wortel
  • 1 banaan
  • 100 gram walnoten, grof gehakt

Voor de topping

  • 100 gram roomboter
  • 300 gram roomkaas
  • 250 gram poedersuiker
  • 100 gram pistachenoten
  • 8 wortels

Bereiden

Verwarm de oven voor op 180 graden. Doe de zonnebloemolie, suiker, zout en sinaasappelrasp in een kom en klopt dit ongeveer drie minuten. Voeg de eieren een voor een toe terwijl je blijft mixen. Doe in een andere kom de droge ingrediënten bij elkaar: de bloem, het bakpoeder, de kaneel en speculaaskruiden en roer dit door elkaar. Spatel dit door het oliemengsel. Prak de banaan fijn met een vork en spatel die samen met de geraspte wortel door het beslag. Roer als laatste de walnoten erdoor. Schep het beslag in de voorbereide springvorm en bak de taart in 55 tot 60 minuten gaar. Laat afkoelen.

Klop voor de topping de roomboter met de poedersuiker zacht en luchtig. Voeg de roomkaas toe en blijf kloppen tot je een zacht en smeuïge massa hebt. Snij de worteltaart twee keer horizontaal doormidden. Bedek de onderste taart met een laag roomkaasglazuur en leg de tweede taartlaag erop. Besmeer ook die met een laag roomkaas en dek af met de bovenkant. Smeer de zijkant en bovenkant af met de rest van het roomkaasglazuur. Let op dat er niet te veel kruimels van de taart door het glazuur komen. Hak de pistachenoten fijn en bedek de rand van de taart ermee. Maak de wortels schoon en snij de bovenkantjes eraf. Zet de worteltjes op de taart. Eet smakkie!

Geef je reactie