Sugar Sweet Secrets: howto’s voor de beginnende taartenbakker

Nanette Booij, Sugar Sweet Secrets

Aan de buitenkant ziet Sugar Sweet Secrets van Nanette Booij er een stuk gewaagder uit dan andere kookboeken over taarten en cupcakes. Weinig koks zullen hun creaties liggend op de grond met hun benen in de lucht aanprijzen. Maar de vraag is natuurlijk: is de binnenkant van het boek net zo verrassend als de buitenkant?

Nanette Booij is behalve taartenbakster moeder van twee en fervent twitteraar (@zaligzoet). En zonder Twitter was haar boek er misschien niet eens gekomen. Verschillende ‘tweeps’ stimuleerden haar om aan een boek te beginnen en hielpen haar aan ideeën, een titel en – niet geheel onbelangrijk – een uitgever. Het resultaat is een boek dat zijn titel eer aan doet, want het staat vol met kleurrijke foto’s en vooral veel roze.

Basiscake tot glittertaart

In Sugar Sweet Secrets onthult Nanette haar geheimen op het gebied van taarten bakken en versieren. Wie een boek met op elke pagina een ander verrassend taartrecept verwacht, komt bedrogen uit. Nanette geeft alleen een aantal basisrecepten voor taarten, cupcakes, koekjes en vullingen en gaat daarna los met marsepein, fondant en een heleboel glitters. En dat vinden we allemaal natuurlijk stiekem het leukst!

Het boek is bedoeld voor de beginnende taartenbakker, maar had op sommige punten nog wel iets completer gekund. Zo ontbreken bij de meeste basisrecepten foto’s, wat bij een recept als klassieke Engelse vruchtencake of red velvetcake best leuk zou zijn. Ook is de uitleg bij de recepten vrij summier. Waarom zou je cupcakes maken met gesmolten boter maken, of juist met olie? Daar moet je als lezer naar raden.

Inspiratie

Nanette heeft haar boek vooral bedoeld als inspiratiebron voor andere taartenbakkers. Het is aan de lezer om de voorbeelden van Nanette te combineren met eigen ideeën en recepten, en zo de mooiste taarten, cupcakes en koekjes op tafel te toveren. Door het boek van Nanette krijg je daar in elk geval zin in.

cupcakes van nanette booij

Geen recepten, maar howto’s

‘Sugar Sweet Secrets’ bestaat eigenlijk niet uit recepten maar uit howto’s voor het maken van de bijvoorbeeld strikken en bloemetjes. Elke howto bevat één of meerdere foto’s waarop je in detail kunt zien hoe je bijvoorbeeld een kerstboom maakt van fondant (met een nagelschaartje!). Zo wordt het zelf maken van een lieveheerstbeestjestaart (of in Nanette’s woorden: een ‘lovely ladybird’) wel heel makkelijk.

Nanette op de iPad

De enige vraag die Nanette met haar boek oproept is: waar blijven de filmpjes? Het howto-karakter van Sugar Sweet Secrets vraagt gewoon om instructiefilmpjes die je tijdens het bakken op je iPad kunt bekijken. Tot nu heeft Nanette één zo’n filmpje gemaakt en via Facebook kun je meebepalen welke taart de volgende wordt die een eigen filmpje krijgt. Wel leuk, zo’n sociaal element, maar ik zou zeggen: verfilm ze gewoon allemaal!

Vormgeving: ♥♥♥♥
Duidelijkheid: ♥♥♥♥♥
Originaliteit: ♥♥♥
Variatie: ♥♥♥

Geef je reactie