Zelf Sinterklaascupcakes maken doe je zo!

Sinterklaas en zwarte piet op een cupcake

Komen de pepernoten, chocoladeletters en gevulde speculaas jouw neus ook uit? Doe dan eens iets anders met Sinterklaas! In een paar stappen zet je zelf deze schattige Sinterklaascupcakes op tafel. Het enige dat je ervoor nodig hebt zijn cupcakes, fondant en een beetje creativiteit!

Rond deze tijd van het jaar is er bij de meeste warenhuizen weer volop ‘knutselmarsepein’ te krijgen. Zet een kop thee, bak een lading cupcakes en ga lekker aan de slag! Ook leuk om met kinderen te doen op een vrije woensdagmiddag.

Dit heb je nodig:

 • 12 cupcakes
 • Botercrème (zelf maken of kant-en-klaar)
 • Marsepein of fondant in verschillende kleuren, in elk geval: zwart, lichtroze, rood, geel en wit
 • Rolstok/deegroller
 • Uitstekers cirkel groot en klein, geschulpte cirkel
 • Snijmesje
 • Kwastje
 • Spatel
 • Eetbare lijm

Zo ga je te werk:

 1. Bak 12 cupcakes naar keuze. Voor echte Sinterklaascupcakes kun je wat speculaaskruiden aan het beslag toevoegen of de cupcakes vullen met amandelspijs.
 2. Bereid de botercrème of gebruik kant-en-klare vanilletopping uit de supermarkt. Besmeer de cupcakes met een klein beetje botercrème.
 3. Kies een achtergrondkleur voor de cupcakes. Bestuif je werkvlak met een beetje poedersuiker en rol de marsepein/fondant uit tot een lapje van 2 mm dik. Steek met een cirkeluitsteker rondjes uit. Plak die op de cupcakes.

Voor Sinterklaas:

 1. Rol de lichtroze marsepein/fondant uit en steek er met de kleine uitsteker een rondje uit. Dit wordt het gezicht van Sinterklaas. Maak met je vingers ook een klein roze neusje.
 2. Rol de witte marsepein/fondant uit en steek er met de geschulpte uitsteker een cirkel uit. Dit wordt de baard van Sinterklaas. Steek hier vervolgens weer een kleiner rondje uit, zodat je een mooie baard overhoudt.
 3. Rol de rode marsepein/fondant uit en snij er met een mesje een mijter uit. Zorg dat de mijter mooi aansluit op het hoofd van Sinterklaas.
 4. Rol de gele marsepein/fondant uit en snij er met een mesje twee langwerpige stukjes uit. Snij de puntjes een beetje bij. Dit wordt het kruis op de mijter van Sinterklaas.
 5. Rol van witte marsepein/fondant 2 kleine balletjes. Rol van de zwarte marsepein/fondant 2 nog kleinere balletjes. Dit worden de ogen.
 6. Plak nu de afzonderlijke onderdelen met een beetje eetbare lijm op de cupcake.

Voor Zwarte Piet:

 1. Rol de zwarte marsepein/fondant uit en steek er met de kleine uitsteker een rondje uit. Dit wordt het gezicht van Zwarte Piet. Maak met je vinger ook een klein neusje.
 2. Rol een kleur naar keuze uit en steek hier met de ronde of geschulpte uitsteker een rondje uit. Steek daar vervolgens weer een deel van uit zodat je nog een ‘maantje’ overhoudt. Dit wordt de muts van Zwarte Piet.
 3. Rol een contrasterende kleur naar keuze uit en steek daar met de cirkeluitsteker een paar hele dunne flintertjes uit. Dit worden de ‘plooien’ in de muts van Zwarte Piet.
 4. Rol de witte marsepein/fondant uit en steek er met de geschulpte uitsteker een rondje uit. Gebruik vervolgens de gladde uitsteker om tweederde van het rondje weg te halen, zodat je een mooie veer overhoudt.
 5. Rol van witte marsepein/fondant 2 kleine balletjes. Rol van de zwarte marsepein/fondant 2 nog kleinere balletjes. Dit worden de ogen.
 6. Maak van de rode marsepein/fondant een klein rondje en maak overdwars een klein streepje met een mesje. Dit wordt de mond van Zwarte Piet.
 7. Plak nu de afzonderlijke onderdelen met een beetje eetbare lijm op de cupcake.

En nu?

Op deze manier kun je al je cupcakes op een originele manier versieren in Sinterklaas-stijl! Je kunt steeds voor andere kleuren marsepein/fondant kiezen. Eet smakkie en veel plezier!

Geef je reactie