Archief: Kerst

Red velvetcake

Red velvettaart met roomkaasglazuur

26 oktober 2015 | Toegevoegd door Marjolein Knuit

Een rode taart, dat is weer eens wat anders! Ik wilde hem eigenlijk maken volgens het recept van Menno, maar die mislukte omdat mijn oven ineens op de magnetronstand stond. Oeps! Toen nam ik maar het zekere voor het onzekere met een bakmix van Funcakes. Ook lekker! De taart is gevuld en afgesmeerd met roomkaasglazuur, my favourite! Verder is ie gedecoreerd met witte chocoladekrullen en frambozen. Mierzout en delicaat tegelijk! Dit recept is voor 8 tot 10 personen.

Pavlova met sinaasappel en frambozen

14 oktober 2015 | Toegevoegd door Marjolein Knuit

Pavlova is niet alleen lekker met slagroom en aardbeien, maar ook met yoghurt en citrusvruchten, ontdekte ik laatst! Een heerlijk nagerecht, fris, luchtig en niet al te machtig. Je kunt natuurlijk variëren met de topping. Ik vind deze combinatie erg lekker. Dit recept is voor 6 tot 8 personen (maar wij aten hem met z’n viertjes, sst!).

Kersencrumble met appel

15 mei 2015 | Toegevoegd door Marjolein Knuit

Toetjes uit de oven zijn altijd goed! En iedereen houdt van crumble. Deze is extra lekker door de havermout (echt!) en supersimpel, er komt geen mixer aan te pas. Het recept is van Rutger, maar ik heb de hoeveelheden aangepast naar twee personen. Twee personen die erg van toetjes houden ;-). Ook lekker erbij: een bolletje (kaneel)ijs en slagroom.

Kersttulband met vruchtjes en amaretto

27 december 2014 | Toegevoegd door Marjolein Knuit

Het thema met Kerst was bij ons traditioneel. Ik moest zorgen voor iets bij de koffie, dus dat was makkelijk: tulband natuurlijk! Mijn moeder maakte hem vroeger altijd met van die rode en groene gekonfijte kersen maar die waren nergens te vinden, dus gebruikte ik gedroogd fruit. Ik heb voor deze tulband het originele recept uit Rutger bakt aangepast, maar het ingrediënt dat deze tulband zo lekker maakt zit er nog steeds in: zelfgemaakt amandelspijs. Dit recept is voor ongeveer 12 stukjes.

Aardbeientiramisu met meringue

28 november 2014 | Toegevoegd door Marjolein Knuit

Eerlijk gezegd ben ik niet zo gek op ‘gewone’ tiramisu. Maar voor deze frisse variant van Rutger met aardbeien, mascarpone en meringue mag je me beslist ’s nachts wakker maken. Een feestelijk dessert dat ook geschikt is voor Kerst, al zijn de aardbeien dan natuurlijk niet zo lekker als in de zomer. Als je door kookstress geen tijd hebt om zelf lange vingers te bakken kun je die natuurlijk ook gewoon kopen. En de meringues kun je natuurlijk ook zelf bakken. Dit recept is voor 6 tot 8 personen.

Stapeltoetje met frambozen en roomkaas

1 augustus 2014 | Toegevoegd door Marjolein Knuit

Met dit frisse stapeltoetje kun je eindeloos variëren. Kies bijvoorbeeld een ander koekje voor de bodem, mascarpone in plaats van roomkaas en maak hem af met bessen, aardbeien of ander fruit in het seizoen. Als je geen kookringen hebt kun je ook lege potjes of glaasjes gebruiken. Dit recept is voor 2 personen.

Chocoladepuddinkjes met dulce de leche

23 maart 2014 | Toegevoegd door Marjolein Knuit

Voor dit toetje uit Jamie Magazine mag je mij gerust ‘s nachts wakker maken: een warme chocoladepudding die van binnen nog vloeibaar is. Moelleux au chocolat op z’n Frans. De dulce de leche kun je ook weglaten of vervangen door vers rood fruit. Supermakkelijk te maken, alleen moet je goed opletten met de baktijd: een paar minuutjes te lang in de oven en het zijn chocoladecakejes geworden

Blondies met amandelen

9 maart 2014 | Toegevoegd door Marjolein Knuit

Blondies zijn het minder bekende zusje van brownies. Omdat je ze met witte chocola maakt zijn ze wat zachter dan brownies, maar net zo machtig en verslavend. Dit recept is van Nanette Booij, maar om wat tegenwicht te geven aan de witte chocola heb ik er wat citroenrasp doorheen gedaan. De hoeveelheden in dit recept zijn voor 12 tot 16 stukken.

Mini-clafoutis met warme kersensaus

28 december 2011 | Toegevoegd door Marjolein Knuit

Op tweede kerstdag zou ik het dessert voor 8 personen verzorgen. Het moest makkelijk van tevoren te bereiden zijn, niet te zwaar zijn en er natuurlijk feestelijk uit zien. Het werd deze clafoutis naar het recept uit het kookboekje ’40 recepten voor taart, cake en koekjes’ van de Xenos, maar dan in mini-formaat. Lekker met een bol vanille-ijs en verse slagroom.

Kerstcupcakes

26 december 2011 | Toegevoegd door Marjolein Knuit

Of ik voor iets lekkers wilde zorgen voor bij de koffie op eerste kerstdag. Tuurlijk! Dat werden deze kerstcupcakes met chocolade en geconfijte kersen. Elke cupcake kreeg een andere topping dus dat werd moeilijk kiezen voor de gasten. Onderstaande recepten zijn voor het bakken en versieren van 12 cupcakes.